Arşiv >> 1. Sezon >> Sorular

Soru 309geri 308. Soru  |  310. Soru ileri


Osmanlı Döneminde fakirlere yiyecek dağıtan kurumlara verilen isim nedir?

Cevap :

imarethane



Zorluk : *****.... Hazırlayan : Soru Ekibi
Popüler Yanlış Cevaplar : imarathane (4), imarethan (1), darülaceze (1), darulaceze (1), iamarethan (1), imarethne (1), darüş şifa (1), imarethana (1), nespotizm (1)


Henüz Yorum yapılmamış.
Osmanlı Devletinde genellikle 4 sınıf (medrese öğrencileri, cami ve hayrat hademesi, fakir fukara, tanrı konukları vb.) halkın yararına, parasız yemek pişirilip yedirilen yerdir.

Müslümanlıkta yoksullara yardım etmek büyük sevap sayıldığından, geçimi yerinde olanlar sofra açmayı kendilerine görev bilirken, zenginler de birçok hayır işleri yanında imarethane yaptırıp fakir fukaranın karnını doyurmayı cennetin anahtarı sayıyorlardı. XIX. yy. sonlarında yalnız İstanbul'da 20 imarethane vardı ve buralarda en az 5000-6000 kişi öğle ve akşam olmak üzere iki öğün yemek yerdi.

İkinci Meşrutiyet'e kadar varlıklarını sürdüren imarethaneler, 6 Nisan 1911 tarihli yasayla yalnız ikisi açık bırakılmak üzere kapatıldı. Cumhuriyet'ten sorna medreselerle birlikte bu son ikiside ortadan kaldırıldı (1924).



Kaynaklar
Basılı Kaynak : Büyük Larousse, Sayfa:5658

Internet'te bulunan kaynak : http://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0marethane

Soru İstatistikleri
Doğru Cevap363
Yanlış Cevap39
İlk Cevaplayansayginer
İlk Cevaplanma Tarihi2007-02-10 11:43:52
Sira İstatistikleri
İlk Geçensayginer
İlk Geçilme Tarihi2007-02-10 11:43:52
 
Şifremi unuttum

Giriş

Kullanıcı Adı
Şifre

 
0,02223 - (1)
Yarışma Ana Sayfa || İletişim || Sponsorluk
© 2007-2009 yarismaca.com